01
Mica publicitate

02
Geografie & Istorie

03
Info & Fun

04
Sugestii

05
GazduireBine ati venit
Sate

Beclean
Cum pleci din Fagaras spre Est, nici nu apuci sa gusti din placerea de a conduce, ca ai si ajuns in Beclean.

Satul face parte din categoria “asezarilor de vale larga” (ca si Porumbacul de Jos, Arpasul de Jos, Vistea de Jos, Sercaia, etc.). Ai sa remarci si aici, ca si in alte parti, casele bine infipte in pamant, solide si bine intretinute, toate cu porti inalte - case de oameni gospodari.

Ce poti vedea in Beclean?

Merita sa mergi pana la zona Lacuri, acesta fiind cel mai interesant loc din imediata apropiere a satului. Istoricii spun ca, in timpul Imperiului Habsburgic aici a functionat o sectie a domeniilor imperiale, iar in perioada interbelica s-a transformat in sectie a Domeniilor Regale. Locuitorii din Tara Fagarasului numesc aceasta zona "La lacurile Beclean" datorita celor 17 hectare de lacuri in care se poate pescui pastrav si crap. De asemenea, pastrandu-se traditia de prin partea locului, turistii au posibilitatea de a invata si practica echitatie.

Daca iti gasesti un loc bun de cazare aici, e bine sa ai cu ce sa te deplasezi pana in satele si comunele din apropiere, in care sunt multe alte lucruri de vazut.

Sambata de Sus
Ca sa ajungi la Sambata de Sus din orasul Fagaras, mergi spre Est, treci de Beclean, ajungi la Sambata de Jos si de-acolo cobori spre sud.
Ca si Sinca Noua, Malinis, Breaza si Vistisoara, Sambata de Sus este o “asezare piemontala” - plasata la poalele muntilor Fagaras.

Ce poti vedea in Sambata de Sus?

Manastirea de la Sambata de Sus. Te asteapta la 9 km de complexul turistic Sambata de Sus si are o istorie impresionanta. Zidita in 1696 de catre Constantin Brancoveanu, Manastirea a fost daramata de armata generalului Bukow in 1761. Intre anii 1926-1936, Manastirea a fost reconstruita in stil brancovenesc. Acum, Manastirea Sambata este cea mai mare, mai puternica si mai bine organizata manastire ortodoxa a Ardealului, avand peste 40 de calugari. Biserica manastirii pastreaza o colectie impresionanta de 500 de icoane, marea majoritate pictate pe sticla. Ne intoarcem la o perspectiva mai laica asupra locatiei si aflam ca de la Sambata de Sus ajungi intr-o ora si jumatate la cabana Valea Sambetei (de acolo ai trasee turistice pe munte vara si partia de schi iarna, dar si un drum usor pana la chilia parintelui Arsenie Boca). Tot in Sambata de Sus poti vedea un castel ridicat de Constantin Brancoveanu, intre anii 1653-1678.

Ce poti vedea interesant in jurul Sambetei de Sus:
Castelul baroc construit de Samuel von Brukental in 1770 la Sambata de Jos. Tot aici este si herghelia de lipitani, cea mai importanta pepiniera de lipitani din Europa.

Unde sa-ti pui burta la cale si capul pe perna::
La Pensiunea Casa Trandafirilor
La Pensiunea Izvorul Sambata
La Pensiunea Nicodor

Dragus
Din orasul Fagaras, am facut 25 de km pana la Dragus - sat mare, cu strazi pietruite sau asfaltate si case semete, multe cu etaj, toate cu porti inalte si solide. Ce trebuie sa vezi si sa afli despre satul Dragus: Chiar mai interesanti decat casele in care traiesc, sunt oamenii de aici. Cel mai de seama, in zilele noastre, este mesterul cojocar Dumitru Sofonea, unul dintre cei mai mari pastratori ai traditiei acestui mestesug din Romania. Trebuie sa ajungi sa-l cunosti si sa-l vezi la lucru, in atelierul in care isi coase bunditele, “cheptarele infundate”, ,,cheptarutele”, cojoacele ,,ciobanesti” si cate altele. Alt personaj celebru care s-a nascut aici, de data asta cu mai bine de 100 de ani in urma, este Ion Codru Dragusanu (1818 - 1884), celebrul calator prin tarile Europei. Si, in fine, ca sa-ti faci o idee despre acest loc, e bine sa stii ca, incepand din 1929, Dragus a fost ales sa faca obiectul unei vaste cercetari sociologice, condusa de Dimitrie Gusti.

Ce poti vedea interesant in jurul Dragusului:
Din Dragus ajungi in doi timpi si 5 km la herghelia Sambata. Spre Manastirea Sambata ai doar 8 km de parcurs. Si merita drumul.

Unde sa-ti pui burta la cale si capul pe perna: :
La Pensiunea Casa Bobeica.

Lisa
De la Sambata de Sus cobori spre Sud si ajungi in Lisa, sat din categoria celor asezate in vale. Mai salbatic parca decat celelalte sate, are casele mai rasfirate decat tot ce-am vazut pana acum. Lisa este locul din care vine binecunoscutul Octavian Paler. Ce trebuie sa vezi la Lisa: De aici se ajunge imediat La Valtori, locul in care poti vedea cum ia nastere celebra cerga mitoasa. Procedeul - pe cat de ingenios, pe atat de complex - este o inventie ce dateaza de peste 1000 de ani, de pe vremea dacilor. Merita sa mergi si sa vezi atat procesul, cat si expozitia de cergi de La Valtori.

Ce poti vedea interesant in jurul Lisei:
La aproximativ 5 km de satul Breaza, aflat aproape de Lisa, pe dealul denumit “La cetate” sau “La Turn”, se afla ruinele unei cetati feudale. Oamenii cred ca este a lui Negru Voda, intemeietorul Tarii Romanesti. Ca si cum nu era de ajuns, tot aici au fost gasite vestigiile unei cetati dacice din secolul I i.e.n.

Unde sa-ti pui burta la cale si capul pe perna:
La Pensiunea Casa cu Livada

Gura Vaii
Ajungi aici, dupa ce lasi masina sa inghita cam 15 km de sosea la Sud de Fagaras. Este un sat frumos, cu multa vegetatie, strabatut de un parau, pe alocuri luat peste picior de podete intinse de localnici spre portile lor.

Ce poti vedea la Gura Vaii:

Exista aici o manastire de calugari, reinfiintata in 1992 cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” pe vatra celei vechi. Construita din secolul XVIII, biserica veche a fost distrusa de trupele generalului Bukov in 1761.

Ce poti vedea in jurul satului Gura Vaii:
Oamenii la care vei trage in aceste locuri spun ca iti pot arata toate locatiile importante din zona: La Sambata de Sus (Manastirea, castelul lui Brancoveanu si cabana Valea Sambetei), la Sambata de Jos (celebra herghelie de cai si ruinele castelului construit de Bruckenthal), la Berivoi (Manastirea) si asa mai departe.

Unde sa-ti pui burta la cale si capul pe perna:
La Pensiunea Casa Florilor
La Pensiunea Piticilor
La Pensiunea cu Meri

Dejani
Dupa 20 de km, la sud de orasul Fagaras, ajungi in frumoasa asezare Dejani. “Asezare piemontala”, ar spune specialistii, inconjurata de munti, acoperiti de paduri dese. La Dejani, casele sunt in majoritate mari, cu etaj, rasfirate, cu garduri joase si fara porti inalte. Curtile sunt generoase, gradinile se intind pe suprafete intinse. Ochiul respira in largul lui aici - nimic nu e inghesuit, ingust sau ingramadit.

Ce poti vedea la Dejani:
In primul rand, Manastirea Dejani. Atestata documentar inainte de 1700, ea a fost distrusa in 1761, de armatele generalului Bukov si rectitorita in ultimii ani, pe vatra celei vechi. Manastirea are hramul “Acoperamantul Maicii Domnului” si 8 calugari. Foarte frumoasa este biserica de lemn a manastirii - cele trei turle amintesc de stilul moldovenesc. Mai departe si mai putin cuviosi, pastravi bine crescuti pot fi intalniti inotand, in pastravaria de la Dejani.

Ce poti vedea in imprejurimi:
Avem informatii din teren ca localnicii sunt mai mult decat dispusi sa te duca chiar si pana la cabana Valea Sambetei.

Unde sa-ti pui burta la cale si capul pe perna:
Cabana Dejani
La Pensiunea Vionela
La Pensiunea Viorica
La Pensiunea Cristiana
La Pensiunea Casa cu Braduti
La Pensiunea Gura de Rai

Bucium (comuna Sinca Veche)
Asezat in sud-estul Fagarasului, satul Bucium te asteapta la est de Dejani, intre comunele Harseni si Sinca Veche. De cum vei ajunge in acest loc, iti vei aminti descrierea facuta la inceputul povestii Casei cu Dor.

Ce poti vedea in Bucium:
Manastirea Bucium, reinfiintata in 1990, pe ruinele vechiului locas, atestat documentar in 1737 si ars din ordinul aceluiasi general Bukov, trimis de imparateasa Maria Teresa sa inabuse manifestarile crestinilor ortodocsi din Tara Fagarasului. Muzeul de arta populara, unul dintre putinele muzee particulare de aceasta factura din tara.

Unde sa-ti pui burta la cale si capul pe perna:
La Pensiunea Casa cu Dor

Ohaba
Un sat pitoresc, cu case frumoase si multa vegetatie, situat la sud de Fagaras si aflat nu departe de satul Bucium.

Ce poti vedea la Ohaba ?
Interesant este sa vezi moara de apa din acest sat. Vei avea ocazia sa ti se explice cu lux de amanunte cum rezulta faina din grau sau malaiul din porumb.

Unde sa-ti pui burta la cale si capul pe perna:
La Pensiunea Moara cu Noroc

Sinca Noua
Satul Sinca Noua se gaseste la sud-est de orasul Fagaras. Aratos sat, plasat in mijlocul unui peisaj superb, la poalele muntilor, fiind, deci, o “asezare piemontala”, ca si Sambata de Sus. Se spune despre el ca a fost format de crestinii ortodocsi, care au fugit din Sinca Veche pentru a-si forma o comunitate proprie. Se mai spune ca alt motiv a fost fuga de inrolare in armata austro-ungara. Acum, Sinca Noua este sat european si este in continua dezvoltare. Cu toate acestea, datinile sunt pastrate cu sfintenie - colindele, de exemplu, ocupa un loc de frunte. Etnologii explica pastrarea traditiilor in aceste locuri si prin perpetuarea sezatorilor unde, in afara diverselor activitati executate in comun, satenii cantau balade, doine, cantece populare, jucau.

Ce poti vedea la Sinca Noua:
De aici, din Sinca Noua, ai promisiunea gazdei ca te va duce pana la Valea Strambei si la Manastirea din Stanca, daca vremea e frumoasa. Tot aici ai herghelie, unde poti practica turism ecvestru.

Unde sa-ti pui burta la cale si capul pe perna:
La Pensiunea Casa Oaden

Soars
Ajungi in comuna Soars, plecand din Fagaras spre nord, la 11 Km distanta. Topologic vorbind, Soars este ceea ce se poate numi o “asezare de podis”, asezari care se dezvolta in jurul unei cetati fortificate; casele acestor sate sunt din caramida sau piatra, solide si grupate ordonat. Soars are o istorie veche de mai mult de 800 de ani.

Ce poti vedea in comuna Soars:
Biserica Evanghelica ridicata la inceputul celei de-a 2-a jumatati a secolului al XV-lea si atestata documentar prin doua indulgente papale, de la 1450 si 1466.
Ce poti vedea in jurul comunei Soars:
Gazda din Soars te poate conduce chiar pana la Transfagarasan, dar si mai aproape, la Cetatea de la Rodbav, datata la sfarsitul secolului al XV-lea si la Biserica evanghelica saseasca construita in jurul anului 1300.

Unde sa-ti pui burta la cale si capul pe perna:
La Pensiunea Casa Andradei.


top


© 2006 - 2017 Apa Kangen & Fagaras Online. Toate drepturile sunt rezervate. Site creat si gazduit de Microdream