01
Mica publicitate

02
Geografie & Istorie

03
Info & Fun

04
Sugestii

05
GazduireBine ati venit
Tara Fagarasului

Tara Fagarasului este considerata a doua zona etno-geografica cuprinsa intre Olt si Muntii Fagaras. Se prezinta ca un ses lung de aproximativ 65 km si lat de 5-18 km ce se intinde de la Turnu Rosu, spre rasarit, pana in Muntii Persani. Zona a fost numita Tara Fagarasului, datorita cetatii ridicate in orasul Fagaras..

Impresia pe care o lasa zona este puternica ei unitate geografica. Dinspre munte, spre ses, este brazdata de numeroase vai a caror nume sunt imprumutate de la satele asezate perechi, unul in susul, altul in josul apelor.

Acolo unde sesul e mai larg, apar trei-patru randuri de sate intre munte si Olt, apropiate intre ele si grupate in palcuri. Printre ocupatiile principale figureaza agricultura, dezavantajata insa de solul pietros. Acesta arat si gunoit, permite cultivarea cartofilor, a cepei si a porumbului. Ulterior, aici s-a dezvoltat o puternica industrie chimica prin centrele Fagaras, Victoria, si constructoare de masini, Marsa.

Ca si o aprecire globala asupra bisericilor s-a dezvoltat puternic pictura pe sticla, specificul local al secolului al XIXI-lea constand in fundalurile albastre inchise, decorate cu stele si garoafe mari, rosii. Printre obiceiurile traditionale se numara "Ceata de feciori", fiind o manifestare a tinerilor care se petrece in timpul sarbatorilor de iarna, "Plugarul", sarbatoare legata de caracterul agricol, "Cununa", obicei care face parte din cultul fertilitatii, practicat la sfarsitul secerisului.


top


© 2006 - 2017 Apa Kangen & Fagaras Online. Toate drepturile sunt rezervate. Site creat si gazduit de Microdream